2010-05-25

Porren i mainstreammedia

.

Upptäckte av en ren slump, då jag googlade efter något helt annat, en halvgammal nyhet från Helsingborgs Dagblad som tycks mig hämtad ur en parallell och bättre värld. Helt sakligt och med hyfsad längd berättas där om att "världens äldsta porrbutik" Blue Movie i Köpenhamn ska läggas ner. Ungefär som om det hade varit frågan om världens äldsta skivaffär eller videobutik.

Porren är ju normalt knappast något våra medier rapporterar om annat än som ett problem. SvD Näringsliv har aldrig haft ett uppslag om Private, trots att det är ett bolag med svenska rötter som tillhör de världsledande inom sitt område. SVT har aldrig gjort ett hemma hos-reportage hos Puma Swede, trots att hon tillhör världens största porrstjärnor inom MILF-kategorin. DN Kultur har aldrig skrivit om hur Mike Beck i sina porrkomedier förvaltar en ursvensk buskistradition. Det närmsta man kommer, förutom HD:s rapportering om Blue Movie:s nedläggning är väl de små notiserna nyligen om Joe Sarnos död.

Men vad vissa än tycker om det så är porren idag en för många människor naturlig del av populärkulturen och namn som Rocco Siffredi, Ron Jeremy och Jenna Jameson förekommer långt ifrån bara i pornografiska sammanhang. Undersökningar visar också att inställningen till porren blir allt mer positiv bland ungdomar. Inte så att de nödvändigtvis anser all porr med samtyckande vuxna vara okej, men de inser i alla fall att porr inte behöver vara något förkastligt.

/ Magnus

2 kommentarer:

Stefan Lundin sa...

Helt riktigt. Porren problematiseras för det mesta, man talar rent av om förbud. Men sex är en viktig del av livet både att utöva själv och att underhållas av. Låt oss hålla liberalismens flagga högt och bekämpa förbudsfanatikerna, kvoteringsfeministerna, genuscertifierarna och alla de som vill förneka en folkmajoritet en stunds avkoppling från verkligheten. Var finns öppenheten idag?

Magnus sa...

"Var finns öppenheten idag?"

I fråga om porr? Någon helt annanstans...